Färglagret påbörjat :)

acrylic painting

 

(Akryl på canvas)

20180901_182709.jpg

Nu är vi på G med färger på denna! :) Himlen är inte färdig här. Men jag har lagt ner färgerna i grova drag. Nu sitter jag här med fuktiga tights efter att ha duschat tjejerna. Gosiga nyduschade barn i pyjamas är väl ändå något av det gosigaste som finns! Nu sover båda och mannen ska lägga stora killen idag, så nu sitter jag här i studion igen. Jag målade ovanstående färglager precis innan vi började lägga tjejerna. När jag postat detta inlägg ska jag fortsätta nån timme till.

20180901_195711.jpg

Jag fick värma mig med en kopp te innan jag började skriva. Nu börjar det bli kallt, både inne och ute. Kallt inne för att jag vädrar väldigt mycket haha… Hellre frisk luft och en gosig tjock tröja tänker jag xD

Jag tänkte också att jag får väl bjuda på en selfie nån gång, så ni får se mitt fejs åtminstone var fjärde månad sisådär. Frissigt hår från duschånga och iver över att få se färgerna komma fram på nyaste målningen :) Alltid lika kul. Ljuset förändras egentligen inte i bilden, alltså inte tonvärdena, ändå känns det som att bilden blir ljusare, självlysande. Att färger skänker ”liv” till en bild är verkligen ingen metafor. Jag brukade bara gilla svartvitt förr (målade med kol då). Jag tyckte det var vackrast, och dessutom förstod jag mig inte på färger ändå. Det verkade bökigt och för mkt ”teknik” o kunnande, o jag ville ju helst ”stänga av hjärnan” när jag målade.

20180901_195314.jpg

Det fina med denna gamla teknik är att jag nästan aldrig blandar ens två färger på paletten. De läggs på lager på lager, tunt och genomskinligt, och ”blandas” på så sätt för ögat på duken. Det kanske låter svårt, men det är tvärtom mycket lättare än ”direkt” måleri. Då kan målandet bli väldigt fritt och intuitivt. Med akryl är det dessutom så tacksamt o måla i lager, eftersom den torkar så fort. Och behöver den torka fortare tar man en hårfön. För att få färgen tunn späds den med ett tunt medium. (W&N acrylic glazing medium).

20180901_182845.jpg

Såhär ser mina referensbilder ut för molnen på denna bild. En referensbild är en ”hjälpbild” att utgå ifrån, ingenting man målar av ”rätt av”. Jag tog även fram en äldre målning i bakgrunden för att se hur jag valde att göra sist med solens reflektion på vattenfallet.20180901_195230.jpg

Den här himlen kräver lika många färglager till innan jag är nöjd med intensiteten i färgerna. Även solen ska bli lite jämnare. Sen går jag vidare till fler element i bilden. Vattenfallet till höger har fått lite blått också.

20180901_183032.jpgFortsättning följer! Ha nu en fin lördagskväll! <3

/ Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s