HUR DU LÄR KÄNNA DITT MEDIUM

MIN MÅLARSTUDIO

Hur blir man bra på att rita eller måla? Kan man lära sig en teknik av någon annan?

Ja, i viss mån kan du lära dig någon annans teknik. I grova drag. Du kan följa samma typ av skaparprocess, använda samma material, och göra det i samma ordning. MEN, om hundra elever deltar i samma seminarium, och får undervisning och handledning av en duktig konstnär, så kommer du ändå att få hundra olika stilar på hundra olika målardukar. Det går aldrig att helt efterlikna någon annars penseldrag eller rörelse med pennan. Och detta är väldigt skönt! Det innebär att om du bara fortsätter att använda det medium du gillar bäst (medium=material, tex akryl, olja eller akvarell) så kommer du AUTOMATISKT att utveckla en egen stil. Och dina verk kommer dessutom också att utvecklas, bara genom erövrade målartimmar.

Det finns mängder med undervisning på nätet, bland annat på Youtube, där du kan lära dig många nya tekniker och knep, och låta dig inspireras. Men målet måste alltid vara att du ska förbli du. Ingen kan göra de penseldrag som du gör. Ingen ser världen genom dina ögon. Måla inte det du tror att andra vill att du ska måla, måla det du är passionerad av. Det kommer att märkas i din konst, att du älskar det du gör. Då blir det fantastiskt.

Vad gäller materialet i sig, så kommer du även att automatiskt prova fram och tillbaka, tex mellan olika penslar, för att till sist landa i ett sätt att använda de olika penslarna på ett sätt, som bara är DU. Detta kommer du bara fram till genom att lägga massor med tid på ditt skapande. Måla tjockt, måla tunt, skissa med kol, skissa med krita. Testa så mycket du kan. Om du har ett driv att lära dig, och en passion för det du gör, så har du det som krävs för att komma framåt. Men försök aldrig någonsin att vara någon annan.

Det är lätt att se duktiga konstnärer tex på Instagram, och tänka att om man bara lyckas göra sådär som dom gör, då kommer alla att älska resultatet. Eller tänka att om man målar samma fiffiga motiv, så är saken gjord. SÅ ÄR DET INTE. Det finns många faktorer som påverkar varför människor uppskattar det du gör. Den viktigaste är att du är dig själv, att du är äkta och naturlig. Och att du är genuint intresserad av de som följer ditt skapande.

Självklart har jag andra duktiga konstnärer som jag följer och inspireras av. Men jag har lärt mig att dom är framgångsrika just för att dom har gått sin egen väg. Jag får idéer och inspiration från deras verk. Men jag försöker aldrig måla som dom gör, eller ta efter deras stil på något sätt. Jag låter mig bara inspireras. Sen funderar jag på vem jag själv är, och vad jag vill göra. Vad jag älskar att måla, och på vilket sätt. Och så gör jag på det sättet! Och det borde du också göra.

Här är några konstnärer som jag inspireras väldigt mycket av:

Delmus Phelps – För tipsen jag fått som ligger till grund för min teknik

Natasha Wescoat – För sättet att lägga färgen sådär läckert impressionistiskt

Scott Naismith – För en fantastisk idé att måla landskap på, och för sättet att använda färger

Carol Marine – För hennes imponerande förmåga att fånga motiven på väldigt få penseldrag

Divemadhouse – För hans förmåga att skapa en väldigt igen image

Thomas Darnell – För sina helt makalösa pioner!

Hoppas dessa fantastiska konstnärer ska inspirera även dig! <3

Kram!

Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s