ATT MAN ENS BEHÖVER EN PACKLISTA TILL DET HÄR…

PERSONLIGT

Är du välplanerad och förbereder barnens grejer i god tid dagen innan, eller börjar du först när kvällen är kommen?

 

Nu sitter jag med skägget i brevlådan igen och har glömt packa morgondagens grejer till barnen. För att ens klara denna enkla sak har jag för en gångs skull gjort en packlista. Jag vet inte varför det är så svårt att tänka ut kläder och gympapåse när tröttheten tagit över på kvällen. Men första dagen, nu i augusti, när minsta tjejen också skolades in, tog det mig 1,5 timme (!) att ta fram kläder till tre barn + mig själv. (Det var på kvällen).

 

En bidragande faktor kan vara att jag ofta skördar kläderna från tre överfulla torkställningar, ren tvätt i ett litet berg på torkrumsgolvet, samt fipplar i barnens garderober med ficklampa för att få ihop outfiten. För så praktiskt blir det när alla hunnit lägga sig!

Det är i alla fall tur att mannen kommer ihåg att slänga in tvätt när han inte jobbar. Det var länge sedan jag tvättade ett par maskiner. Jag är bättre på att panikköra åtta maskiner på samma dag istället. – Dagen när jag inser att alla mina leggings och tunikor är slut. Det brukar dock inte hända så ofta för min man vill också gärna ha kläder på sig, och brukar ingripa i tid.

Söndag kväll är skiftet från rastplats till autobahn. Det är det nog för de flesta. Vi har dock bara tjejerna i förskolan tre dagar per vecka. Måndag är en av dem. Morgonen är ett helt projekt när alla ska iväg. Äldsta och yngsta bråkar mycket just nu. Lilla retas och stora är morgonsur. Bråk är inte så praktiska på morgonen. Mellantjejen med särskilda behov blir mest stressad och ledsen.

Så jag har gett upp helylle-frukosten med alla runt bordet på morgonen. Vi brukade göra det, jag försökte in i det längsta, med barrikader av flingpaket mellan barnen. Nu startar jag Dora Utforskaren.

Ingen är nöjd när alla tre gråter och skriker samtidigt på väg ut till bilen för att den ena tog den andras tandläkar-belönings-dinosaurie. När hela morgonen varit ett enda krig.

Frukosten förlöper numera i en stilla förnöjsamhet. Alla äter (smörgås) effektivt, märker knappt att de klär på sig, och när teven slocknar sitter dom plötsligt där med skor och jacka på. Alla är glada, mätta och generellt o-stressade. På vägen ut pratar dom om enhörningen som hjälpte Dora över regnbågen, eller den pratande kartan.

I början hade jag så dåligt samvete för teve-morgon-metoden. Men jag tror inte jag är ensam…

Måltider med tillhörande konversationer förlägger vi på andra delar av dygnet.

Hur gör ni hemma hos er? Vad är era bästa tips för en lugn vardagsmorgon med barn?

Ha nu en riktigt fin söndagskväll och glöm inte att lägga er i tid!

Kram!

/Linda