Ett Akrylexperiment

Uncategorized

Här kommer ett spännande experiment som jag håller på med just nu. Jag har gett akryl en chans och provat att göra en undermålning (svartvit bild som sedan ”kläs” i färger när den torkat).

Jag har egentligen ratat akryl för längesedan eftersom den torkar så snabbt att jag tycker den är svårarbetad. Men med denna ros har jag arbetat snabbt (slängt ihop den idag) och med lite, lite färg i taget, och istället försökt se till att inte låta några skarpa kanter torka till, och på så vis gjort det möjligt att enkelt överlappa redan torkade partier. Den tekniken kallas ”scumbling”. Alltså när man använder mkt lite färg och ”borstar” ut den

Nu är denna ganska så ”luddig” i kanterna. Något som aldrig inträffar om jag kan förhindra det (som jag kan med oljor som inte torkar på hela dagen). Men det känns rätt skönt nu, för då får jag för en gångs skull arbeta med de förutsättningarna. Annars arbetar jag oftast ihjäl mig på smådetaljer, jag avskyr slarv.

Jag skriver detta medan akrylundermålningen torkar. Jag vet inte exakt hur lång tid det tar, antagligen max en kvart, men jag vill vara på den säkra sidan. Tänkte glasera den lite ikväll och sedan posta resultatet. Såå spännande!!

Detta är egentligen den första grisaille någonsin jag glaserar. Ploppmålningen ligger nämligen och väntar på att bli klar, jag tog en liten paus från den (den är en halvmeter bred) ovanstående dukpannå är ungefär som ett A4, lite skillnad… Jag glaserade ju förra rosen jag postade, men den undermålningen var gjord i umbra, inte svartvit.

Rosen är förresten en av de stora, röda rosorna jag fick av min snygga man på vår femåriga bröllopsdag den 2:a september ♥ Tror min man tog denna bild. Men den är förstås noggrannt utvald och beskuren. Jag har läst på lite om komposition nu, och ska med denna nya kunskap (som jag inte kan begripa att jag inte läst på mer om förut) skapa starkare bilder!

Fortsättning följer…