Ett förunderligt fenomen!

Uncategorized

Varsågoda! Färglager nr 2 :P Nu känner jag att denna ros är fulländad.

20×20 cm, olja på galleriduk.

(Väldans mkt ljusblänk i färgen på fotografiet, ber om ursäkt för detta. Det är extra svårt att fota när målningen är våt, och i synnerhet mörka på toner) 

Samma ros i vanligt dagsljus. Det är inte bara kameran som uppfattar bilden annorlunda. Effekten är mycket synlig med blotta ögat!

MEN jag blev så förvånad när jag insåg att rosen som är mörklila blir varmt lila-rosa när den hamnar under en stark belysning. Detta beror på att översta lagret är transparent så att ljuset färdas genom det översta mörkare lagret (som innehåller mer blått) och träffar lagret under detta, som domineras av alazarin crimson, en varmt rosaröd ton, och reflekteras sedan tillbaka ut igen. Jag visste om att man kan få effekter som denna, men kära nån vad det blev tydligt nu. Det var verkligen en markant effekt. Jag känner att jag blivit en rejäl erfarenhet rikare idag.