Nya skogar

grisaille

Här kommer bilder på dagens arbete i målarstudion!

Detta är en galleriduk på 60×60 cm. (Akrylmålning).

Referensbilden är från en av alla skogsturer med våra barn i skogarna här på Listerlandet. Just denna scen är från Getabjär.

Jag älskar stenar, mossa och träd. :) så härligt att få måla de tingen igen.

På den här bilden syns en liten studie på grått papper som jag planerar att göra på en 50×70 cm duk efter denna målning.

Fortsättning följer :)

Pastel Rose Painting

pastel painting
Pastel Rose Painting of a Queen Elisabeth Rose

Yesterday I painted this pastel rose. It is a Queen Elisabeth rose growing in our garden. I can not resist taking photos of it all the time. It blooms all summer and all through fall. Even in december there will be some blooms left if the temperature is above the freezing point.

Especially in the morning and evening light, it’s glowing beautifully outside our kitchen window.

I didn’t get the colors completely right, since this set of 12 pastel pencils (Derwent Pitt Pastel) is a quite limited palette. But I like the simplicity of a limited palette and also how the painting will be different from the reference photo. It becomes a new flower with colors of it’s own, and the result can be very interesting and in a way unexpected.

The colorful ones are the pastel pencils in this awesome pencil case

These are the first pastel pencils I have ever owned. I do own pastel crayons that I used for a short wile almost ten years ago (2009) before I started painting with oils, and later acrylics. I like it! I plan to continue doing pastel drawings regularly alongside my other work in acrylics.

/ Linda Edlund

Charcoal dog portraits

acrylic painting

Lately I have been exploring dog portraits in charcoal and Derwent Artists pencils (the white parts).

This is a commissioned portrait in A3 size. I have never matted anything before and I was a bit nervous and afraid to destroy it. But I watched a good instructional video on Youtube, and I think everything turned out really nice!

The drawings are made on Paint On Gris paper by Clairefontaine. I love it. Because with my acrylics, I alwas start with a grisaille and I always paint it on a light grey canvas. So this is my preferred strategy in general.

I’m satisfied with the results so far! What do you think?

/ Linda Edlund

”Lindas Konstsida” on Facebook

Painting_life_and_light on Instagram

SEPTEMBER! Nystart på allt :)

acrylic painting

Hej alla!

Nu har jag då varit nästan spårlöst borta under hela sommaren. Jag fick nästan ingen tid alls till min studio då. Det är extra svårt att få tid över till ”sig själv” när man har barn med särskilda behov.

Men nu har terminen börjat och alla tre barn går i skolan. Yngsta tjejen började precis i förskoleklass. Så nu har jag tre timmar per dag, mån-fredag att ägna åt min studio! Och jämfört med förut så är det jättemycket.

SENASTE NYTT

Jag säljer inte längre posters, utan numera endast konsttryck. Ja, de är dyrare, men de är långt mer hållbara än posters, och jag vill att du ska få en kvalitetsprodukt när du handlar av mig! Dessa tryck är numera konst-tryck av högsta kvalitet. Tryckta med ljusfast pigmentbaserat bläck (12 olika pigment) på syrafritt Hahnemühle 310g Photo Rag Satin 100 % bomullspapper. Hållbarhet 70-100 år eller mer (det dubbla för svartvita bilder) Denna kvalitetshöjning märks förstås på priserna, men det du får är en produkt som håller och ser fin ut i många, många år framöver.

Jag kommer att börja ställa ut här och var från och med nu. Jag vet inte om jag hinner ställa ut i år, men senast i mars 2021 planerar jag att ställa ut. Mina stora verk kommer att visas på utställning innan jag publicerar dem på nätet, men jag kommer också att måla mindre verk (miniatyrer) som kommer att publiceras på nätet, på min facebook, instagram och här på min websajt. Dessa miniatyrer kommer att tryckas som konsttryck till ganska stora förstoringar, och man kommer även att kunna köpa de små miniatyr-originalen i min butik. Detta är ett sätt för mig att göra konsten tillgänglig för fler.

Jag har ändrat mina priser. Jag har gjort mina original mycket dyrare, med andra ord, i prisnivå med den ”normala” konstmarknaden. Jag har så gärna velat att vem som helst ska kunna köpa ett original, men med så låga priser som jag har haft, har det blivit nästan omöjligt att få min firmas ekonomi att gå runt. En målning tar många timmar att göra (20-40 timmar), och därtill har du materialkostnader, tid som går till fernissa och upphängning på tavlans baksida. Emballage kostar också en del, och det tar minst en halvtimme att packa en målning. Frakten är också ganska dyr, men för dig som kund är frakten fri. När alla omkostnader dragits bort, så får man sedan dra bort 50 % av det som är kvar, till skatt och sociala avgifter. Det är så det fungerar med ekonomi och hantverk. Och då har jag inte räknat in andra kostnader, som dyra lampor, abonnemang på bildbehandlingsprogram etc.

Men för att de flesta ska kunna ha ett av mina verk på sin vägg, så finns även mina konsttryck, och snart även original i miniatyrstorlek att köpa i min butik.

Jag har inte hunnit uppdatera färdigt konst-tryck-sidan med med mina landskap, men den är färdig snart. Men min serie Silent Sunshine (änglabilder) ligger ute nu som konsttryck.

Vi hörs snart igen!

/ Linda Edlund

Ritat av min nya ros!

acrylic painting

Igår fyndade vi en vacker liten rosbuske av sorten Hansestadt Rostock. Vackra rosor som skiftar från gul till aprikosfärgade, och även rosa nyanser. Så vacker! Den ska stå bredvid min lilla New Dawn som jag planterade i våras. Jag glädjer mig verkligen över dessa två vackra rosor!

Idag provade jag ett (för mig) helt nytt sätt att göra en grisaille (grå bild). Jag använde kolpenna (+ stompf), vit akvarellpenna (endast torr) samt vit copicpenna. (Pytteliten spets). Det gick verkligen över förväntan! Här kommer stegen. Först (ovan) en mjuk skiss i kol. Alltsammans på ett grått teckningspapper i tjock kvalitet.

Här har jag suddat med stompfen så att kolet smetats ut.

Här är kol-lagret fixerat med fixativsprej. Därav mörkt, fuktigt papper.

Fortsättning med vit akvarellpenna. Här har jag även ritat lite med den skarpare (vita) copicpennan på översta kronbladet, men nästa under det, har jag bara använt den svagare akvarellpennan.

Här är hela lagret med akvarellpenna klart.

Här kommer det roligaste! Skarp, vit copicpenna. När man dragit några streck har man ett par sekunder på sig att smeta ut den med ett finger, vilket jag gjorde friskt.

Tada! Färdig grå bild. Jag älskade det! Det här kommer jag göra igen. Perfekt som komplement till mitt vanliga medium, akryl på canvas. Passar särskilt bra till blomster. Love Love Love! :)

Närbild

Bild på mer avstånd :)

Pappret är lite böjt där från fixativlagret men jag har böjt tillbaka pappret i efterhand, så nu är det helt slätt. Är sugen på att testa denna teknik i mitt akrylblock (detta var mer skissblock, inte för våta tekniker.)

Här har vi den vackra modellen!

Som ni ser är inte alla kronblad precis likadana som på min skiss. Det är vad jag älskar med blomster! Man kan slarva med perspektivet. Så befriande. Och tidsbesparande. Ingen vet ju hur blomman du ritade av såg ut exakt. Såvida du inte visar en bild på den, som jag gjorde nu haha. Men no rules! Man får göra hur man vill! Poängen med att titta på ett objekt och avbilda det, är inte nödvändigtvis att skapa en exakt kopia. Det är ju sååå tråkigt!
Frihet är roligare <3

/ Linda

Kvällste och dagsljuslampor

acrylic painting

Kväll i studion 😊🌙⭐

Barnen sover. Nu ska jag klura ut vad jag vill göra härnäst. Jag jobbar gärna på några olika målningar samtidigt.

Jag värmer mig alltid med en kopp te på en gång, det är så kallt i studion!

Att lägga våra tre barn är en pärs. Vi kan aldrig bara liksom dunka ner dom i sängen, fast det vill vi inte heller. Jag tror inte vi kommer att ångra våra långa läggningar i framtiden. Barndomen är så kort, det är så värt att ta sig massa tid för barnen vid läggningen, även om man blir rätt sömnig själv innan man ska försöka kvickna till och få nåt mer gjort före ens egen läggdags haha. Tur att jag har elva dagsljuslampor här!

Nu ska vi se vad vi ska hitta på här ikväll…!

Ny Youtubekanal med mina målarvideos

acrylic painting

Hej alla!

Nu kan ni lätt hitta mina målarvideos samlade i två spellistor på Youtube! :) Dessa är korta klipp med små ögonblick från mitt målande för inspiration och en hel del tips, eftersom man kan få lite inblick i hur jag går tillväga. Min kanal heter LINDA EDLUND STUDIO.

Jag pratar inte i dessa videos, men jag vill så småningom göra videos där jag faktiskt pratar och förklarar saker och ting lite mer. (Det kommer att bli min tredje spellista). Som hur man gör en grisaille, och hur man gör sk. acrylic glazing, på svenska lasering (tror jag). Jag läser alltid allt på engelska på nätet så min konstnärliga vokabulär på Svenska är mycket begränsad haha. Jag vill även göra en video om hur man fernissar, och VARFÖR man ska göra det. Där har många ett litet kunskapshål har jag märkt. ;)

Jag har som sagt två spellistor nu. Den ena fokuserar på mina grisailles – bilderna när de ännu är grå. Den andra fokuserar på själva färgläggningen (aka acrylic glazing).

GRISAILLES (GRÅBILDER):
GLAZING/LASERING/FÄRGLÄGGNING:

 

Dessa videos är de som jag brukar posta på min Facebooksida Lindas Konstsida. Men där kan de vara svåra att hitta allesammans, för de försvinner ju allt längre ner i flödet hela tiden. (Såvida du inte aktivt letar efter min videomapp). Så hädanefter kommer jag att lägga till varje ny video till min Youtubekanal så att ni lättare kan titta när ni vill. :)

Glöm inte att följa kanalen också så ni inte missar nåt nytt! (Och dela gärna :) )

Varma hälsningar!

/ Linda

FOTOHÖRNAN

acrylic painting

Jag glömde nästan!

Måste ju visa min nya, rätt snygga (om jag får säga det själv) fotohörna, som jag använder för att skapa tryck av mina målningar. En hel liten vetenskap, men också en one-trick-pony… med andra ord, jag kan typ noll om fotografering. Bara precis vad jag behöver veta för att klara detta, varken mer eller mindre. Och alltid samma inställningar på kameran.

51010703_504008690133561_7019513953797537792_n

Det är verkligen en utmaning. Att fota målningar är mycket svårt. Den måste vara väldigt dammfri, (och kameran också), och ljuset måste komma i rätt vinkel, och kameran får inte vara för nära, och ljuset måste vara neutralt (jag använder snäppet kallare, 6000 kelvin), och det får inte finnas nåt färgat i närheten som reflekterar ljuset och kastar en felaktig ton över målningen. (Jag funderar på att tejpa mässingsröret) Och rätt kamerainställningar.

Och trots alla ansträngningar i världen måste sedan bildfilen ändå behandlas i Photoshop (gäller både mig och riktiga proffs på reproduktioner). Man redigerar då till likhet med originalet så långt det bara är möjligt. Tar bort ljusblänk också osv.

En vacker dag kanske jag skapar en Internetkurs i ämnet haha…